fbpx

Wat met je planten als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan met een gerust hart zonder dat je afscheid moet nemen van je dierbare planten? Het kan, als je voor je vertrekt de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om je planten toch een tijdje alleen te laten. Wij delen onze 3 methodes om je planten toch voldoende water en licht te geven als je op vakantie gaat.

Methode 1: houd de aarde vochtig en zorg voor licht

Voorzie genoeg aarde rondom je plant en zorg dat de aarde voldoende vochtig is. Op die manier kan je plant wel een tijdje verder met de voorraad water in de aarde. Als je plant dan gewoon een plekje op kamertemperatuur heeft, dan kan hij wel een tijdje zonder je hulp. Vermijd wel een plekje in direct zonlicht, maar zorg ervoor dat je plant voldoende licht krijgt. Als je dan terugkomt van vakantie na een tiental dagen, gaat je plant wel grote dorst hebben, dus denk eraan om je plant dan meteen terug water te geven.

Methode 2: voorzie een waterreservoir

Een waterreservoir voor je planten voorzien kan je op verschillende manieren.

Waterreservoir 1

Maak een waterreservoir van een plastic fles. Snijd de onderkant van je fles eraf. Prik een gaatje in de hals van de fles, steek de fles andersom met de dop in de potgrond van je plant en met de open onderkant omhoog. Daarna vul je de fles met water zodat de plant op zijn eigen tempo water kan nemen als hij dorst heeft.

Waterreservoir 2

Er bestaat ook een tweede manier met een plastic fles en natuurtouw. Zet de fles naast je plant, doe de dop eraf en vul de fles met water. Daarna knip je een stukje van een touw uit natuurmateriaal af, zoals katoen of jute. Belangrijk is dat het touw gemakkelijk water opneemt en doorgeeft. Steek het ene uiteinde van het touw in de fles zodat het water kan opnemen. Steek het andere uiteinde van het touw in de bloempot. Het touw werkt op die manier als een transport van water tussen de fles en de aarde waar de plant in staat.

Waterreservoir 3

Er bestaan ook bloempotten met aan de binnenkant een randje waarop je je plastic pot kan plaatsen. Ook hier ga je te werk met een natuurtouw. Je haalt de kluit van de plant even uit de plastic pot en steekt één uiteinde van het touwtje door een de gaatjes van de plastic pot. Daarna steek je het ander uiteinde bij de potgrond van de plant. Je vult de onderkant van je bloempot tot onder de rand met water, plaatst de plastic pot terug in de bloempot met het andere uiteinde van het touwtje in het water. Zo kan de plant via het touw water opnemen.

Waterreservoir 4

Heb je geen bloempot met een rand vanbinnen? Dan kan je je ook behelpen met plastic dopjes van een fles om de plastic pot in je bloempot op te laten rusten. Zorg er wel voor dat het water niet boven de waterdopjes uitkomt, want dan loop je het risico op wortelrot aan je plant. Op die manieren kan je je plant toch enkele weken van water voorzien als je weg bent.

Denk er wel aan om je plant voldoende licht te geven. Zet ze dus niet achter gesloten gordijnen of rolluiken. Licht is één van de belangrijkste factoren om je plant toch te doen overleven.

Methode 3: de buren

Maar de beste methode is natuurlijk nog steeds dat je bij iemand terecht kan die even op je planten past als je een tijdje uit huis bent. Zorg er wel zeker voor dat je buren ook niet te vaak of te veel water geeft, want ook dan kan er wortelrot ontstaan aan je planten.

Gerust op vakantie!

Zo zie je maar: héél wat manieren om toch op vakantie te gaan, zonder dat je thuis hoeft te blijven om je planten te verzorgen. Nu rest er je enkel nog om op vakantie te vertrekken en ten volle te genieten!