fbpx

Hoe overleven je planten de hitte?

Tijdens warme dagen hebben je planten extra aandacht nodig. Het gevaar bestaat namelijk dat je planten bezwijken onder de hitte. Dankzij deze tips overleven je planten toch de warme dagen.

Haal je planten uit de zon

Als je planten op een zonnige vensterbank of voor een groot raam aan de zonnige kant staan, is het best om je planten te verplaatsen naar een schaduwrijke plek. Door direct zonlicht kunnen de blaadjes van je plant slap hangen of zelfs verbranden. Ook je buitenplanten houd je best uit het felle zonlicht, door bijvoorbeeld je planten tijdelijk in potten naar de schaduw te verplaatsen. Zo drogen hun wortels niet uit in de hitte.

Geef water op koelere uren van de dag

Hoe warmer het weer is, hoe sneller het water dat je aan je planten geeft verdampt. Daarom is het een goed idee om je planten laat in de avond water te geven, als het iets koeler is. Op die manier krijgen je planten de tijd om het water op te nemen. Heel vroeg in de ochtend kan ook, maar met de opkomende ochtendzon heeft je plant dan iets minder tijd om het water op te nemen.

Geef je plant meer water

Wij als mensen hebben ook meer dorst als het heet weer is. Dat is net zo bij je planten. Houd daar dus rekening mee en houd in de gaten wanneer je plant wat meer water mag hebben door een vinger met twee knokkels in de grond te steken en te voelen of de grond op die diepte droog aanvoelt. Weet ook dat buitenplanten in een pot sneller uitdrogen dan buitenplanten in volle grond.

Strooi een laagje houtsnippers

Gebruik houtsnippers om op de bodem of in je pot te strooien als je buitenplanten in volle grond geplant hebt. De houtsnippers zorgen ervoor dat het water minder snel verdampt en dat de planten dus minder snel uitdrogen.

Pas op met airconditioning

Planten houden niet van grote temperatuurschommelingen. Niet in de winter en niet in de zomer. In de winter is het vaak zo dat de verwarming gedurende de dag uitstaat. ‘s Avonds willen we onze woning graag verwarmen en steken ze de kachel aan. De extreme schok van koud naar warm is niet goed voor de gezondheid van je plant. En dat is net zo met airconditioning. Doorheen de hitte krijgt de plant dan een koude, droge luchtstroom van de airconditioning. Het is beter om de ramen ‘s avonds open te zetten om koele lucht binnen te laten of om een ventilator te gebruiken die de lucht doet circuleren. Let er wel op dat je de ventilator niet rechtstreeks op de plant richt. Je behoudt de temperatuur binnen gedurende dag en nacht het beste door de gordijnen en ramen die in de directe zon staan overdag dicht te doen, maar zorg er wel voor dat je planten steeds in het licht staan. Plaats je planten bijvoorbeeld tijdelijk aan een raam dat naar de noordkant gericht staat.

Zet een glas water naast je planten

Hitte maakt dus dat water sneller verdampt, waardoor het vocht in de lucht rondom je planten circuleert. Als er meer vocht in de lucht zit, is de lucht ook koeler. Daarom is het raadzaam om een glas water naast je planten te zetten. Wat je ook kan doen, is wat water sproeien in de buurt van je plant om de luchtvochtigheid rondom je plant te vergroten.

Doseer je plantenvoeding

Geef enkel plantenvoeding als er voldoende licht en water is. Geef je toch voeding als de plant te weinig licht en water ter beschikking heeft, dan werkt dat net averechts voor de groei van de plant. Een extra dosis voeding geven tijdens deze warme dagen heeft weinig zin.

Plaats de potten dicht bij elkaar

Plaats de plantenpotten van je kamerplanten net iets dichter bij elkaar dan gewoonlijk. Ook dat helpt om het vocht minder snel te laten verdampen. Door de potten dicht bij elkaar te zetten, verdampt het water uit de pot maar circuleert ze toch nog in de buurt van de planten.

Sterke planten die warme temperaturen verdragen

De Belgische zomers worden stilaan heter en heter, dus het is geen slecht idee om te investeren in planten die tegen een stootje kunnen. De planten die het in de tuin of in een bloembak goed doen, zijn Lavendel, Portulaca en Geraniums. En natuurlijk, de naam zegt het zelf, de Zonnebloem. Maar ook vetplanten en cactussen doen het heel goed in droge, warme temperaturen.

Hopelijk helpen de tips jou om je kamerplanten niet te laten uitdrogen. Meer vragen? Kom een keertje langs bij Crea-fleur. We geven je in de bloemen-en plantenwinkel graag advies over de beste kamerplanten voor jouw tuin, veranda of woonkamer.