fbpx

Het is pas echt kerst met een kerstster in huis

De kerstster wordt voor de kerst vaak in huis gehaald om de tafel te versieren, maar is ook een prachtige plant in een mooi kerstbloemstuk of op zichzelf in een mooie, feestelijke bloempot. Lees hier alles over de kerstster!

Hoe ziet de kerstster eruit?

Kerststerren, ook wel de tropische poinsettia genoemd, zorgen in veel huizen voor kerstsfeer tijdens de eindejaarsperiode. Voor de jaren ‘50 waren de kerststerren tuinplanten, maar daarna zijn ze ook gekweekt als kamerplant. En zo groeide deze winterbloeier uit tot een van de populairste kamerplanten tijdens de feestdagen. 

Een veelzijdige kerstplant

En de reden waarom de kamerplant zo populair is, is heel gemakkelijk te verklaren. Met zijn stervormige bladeren in de warme kerstkleuren donkerrood en wit past de kerstster perfect bij de andere kerstversiering. Hij staat niet alleen mooi op zichzelf, maar ook bij een mooi versierde kersttafel. 

 

Hoe verzorg je een kerstster?

Je mag de kerstster matig lauw water geven. De kerstster staat graag in een grond die steeds lichtjes vochtig gehouden wordt. Wacht met het geven van een nieuwe scheut water tot de potgrond bovenaan droog voelt. Het is belangrijk dat de wortels niet in grond staan die door en door nat zijn. Giet het overtollige water dat overblijft in het schaaltje onder de plant steeds weg. Doe je dat niet, dan verwelken de bladeren en vallen ze uiteindelijk af. 

Tips om een goede kerstster te kiezen

  • Als je je kerstster in de winkel gaat kiezen, let er dan op dat de kerstster binnen staat. Kerststerren die buiten worden verkocht hebben minder kans om te overleven dan sterren die warmer in de winkel staan.
  • Bescherm je kerstster ook op de weg naar huis tegen kou en tocht. Bescherm de plant bijvoorbeeld met een kartonnen doos of een herbruikbare zak en neem ze zo snel mogelijk mee naar huis.
  • Controleer zeker ook de vochtigheidsgraad van de wortels al in de winkel. Natte voeten zijn niet zo gezond voor de kerstster.

Hoe laat je de plant opnieuw bloeien na de kerstperiode?

Na de bloei verandert de kerstster in een weelderige bladplant. Hoe krijg je tegen de feestdagen weer kleurrijke bladeren? Dat doe je door de kerstster minstens 8 weken lang 14 uur per dag in een pikdonkere ruimte te zetten. Zelfs het minste beetje licht tijdens die donkere periodes zorgt ervoor dat de plant niet meer tot bloei komt.