fbpx

Een boeket bloemen verzorgen: alle tips

Je boeket bloemen verzorgen met de juiste vaas

Een boeket bloemen verzorgen: hoe pak je dat precies aan? Het zijn maar een paar eenvoudige verzorgingstips die je thuis kan doen, maar daardoor heb je wel langer plezier van je boeket.

Zo heb je langer plezier van je boeket:

Boeket bloemen verzorgen door veilig vervoer

Bloemen verzorgen door veilig vervoer

Zorg ervoor dat je je boeket bloemen goed verzorgt door het veilig thuis te brengen. Bescherm de bloemblaadjes tegen beschadiging tijdens het vervoeren. De boeketten bij Crea-fleur worden in speciale bloemenzakjes gestoken. Die bieden je de meeste garantie op een goede bescherming van de bloemblaadjes.

Verzorg je boeket door het te beschermen tegen warmte of koude. Laat je je boeket door Crea-fleur leveren? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De transportbussen van Crea-fleur zijn volledig geïsoleerd om je boeket te beschermen tegen extreme temperaturen.

Neem je het boeket mee naar huis? Dan is het goed om je wagen te voorzien van kamertemperatuur. Vermijd ook een plekje in de wagen met direct zonlicht. Door het boeket steeds in een constante temperatuur te houden en temperatuurschommelingen te vermijden, verleng je de levensduur van je boeket aanzienlijk.

Verzorg je boeket bloemen en geef het water

Verzorg je boeket bloemen en geef het water

Denk eraan om je boeket nooit zonder water te zetten, ook niet als je je boeket even naar huis meeneemt. Zo krijgen de stelen niet de kans om uit te drogen.

De boeketten van Crea-fleur zijn op elk moment voorzien van water door de emmertjes in de papieren zakken. De emmertjes kan je later nog hergebruiken bij je thuis of terugbrengen om een nieuw boeketje van water te voorzien.

Zolang het water proper blijft, kan je de vaas gewoon bijvullen met water. Wordt het water vuil? Dan haal je de bloemen uit de vaas, reinig je de vaas grondig, snijd je de bloemstelen opnieuw schuin af en plaats je de bloemen meteen in het zuivere water.

Hangt één van je bloemen slap in de vaas? Probeer dan nog eens om de bloem schuin af te snijden. Plaats de bloem daarna apart in een schone vaas in proper water en laat ze daar ongeveer een uurtje in staan. Staat de bloem weer recht? Dan kan je ze weer bij de rest van de bloemen vervoegen.

Snijd de stengels schuin aan

Snijd de stengels schuin aan

Heb je net een fleurig boeketje gekregen of mee naar huis genomen? Snijd de stengels schuin aan en verkort ze met minstens twee centimeter. Het schuin aansnijden van de stengels is belangrijk om het drinkoppervlak van de bloem zo groot mogelijk te maken. Gebruik een scherp, proper mesje. Zo ontstaat er een glad oppervlak waar bacteriën en schimmels zich minder snel aan kunnen hechten.

Verzorg je boeket bloemen door de bloemen na het aansnijden meteen in het water te zetten. De bloemsteel beschermt zichzelf na het aansnijden tegen schimmels, bacteriën en uitdroging. Dat is het beschermingsmechanisme van de bloem als de steel niet meteen in het water staat. Na 1 minuut heeft het beschermingsmechanisme de bloem al beschermd, dus daarom is het belangrijk om de bloem meteen in het water te zetten.

Let wel: voor sommige bloemen, zoals bijvoorbeeld tulpen, is het beter om de bloemen niet schuin maar recht aan te snijden. Vraag advies over hoe je je planten aansnijdt bij je bloemist.

Voorkom water aan de bladeren

Voorkom water aan de bladeren

Verwijder de bladeren aan de stengel om te voorkomen dat de bladeren in het water terecht komen. Van zodra de bladeren in het water blijven hangen, vormen er zich algen in het water. Die bacteriën hechten zich snel aan rottende blaadjes en zorgen er zo voor dat je bloemen sneller verwelken.

Je boeket bloemen verzorgen met de juiste vaas

Je boeket bloemen verzorgen met de juiste vaas

Kies een vaas waarin de bloemen voldoende ruimte hebben. Zo hebben de stelen voldoende ademruimte.
Was je vaas goed af met heet water. Zo voorkom je dat er bacteriën in het water blijven zitten en de bloemen doen verwelken.

Geef je boeket een goede plek

Geef je boeket een goede plek

Als je je boeket een goede standplaats geeft, is de kans veel groter dat je boeket langer meegaat. Welke plekken vermijd je best om je boeket neer te zetten? Zet je boeket niet in de buurt van een verwarming of een kachel. Daardoor verdampt het boeket meer vocht dan het opneemt.

Maar ook tocht verdraagt een boeket niet goed. Door de windcirculatie verliest de bloem veel vocht, waardoor de stengels slap gaan hangen. Vermijd een plekje bij een buitendeur die regelmatig open en dicht gaat. En ook in de buurt van een verluchtingsraam is niet de meest beste plek. Houd je boeket ook uit de buurt van een fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas. Onschadelijk voor de mens, maar het veroudert je bloemen wel heel snel.

Bestel je boeket

Je boeket bloemen verzorgen? Voilà, nu kan jij het ook! Nu je de kneepjes in handen hebt voor de perfecte verzorging van je boeket, hoef je enkel nog maar een mooi boeket uit te kiezen. Geniet ervan!