fbpx

De Pioenroos

De pioenroos

De pioenroos is een prachtige bloem die je enkel tijdens het seizoen vindt. In de volksmond wordt deze snijbloem ook wel eens de “Pinksterroos” genoemd. Meestal bloeit hij in mei en juni. 

De pioenroos

De pioenrozen bestaan uit talloze, kleine blaadjes die samen een mooie, grote bloem vormen. Je vindt ze in allerlei kleuren en vormen. Bijvoorbeeld in het roze, rood, wit en met één of meer rijen bloemblaadjes. Er zijn wel duizenden soorten. Niet alleen de kleuren en vormen verschillen, maar ook de geuren. De ene heeft een sterkere geur dan de andere. Pinksterrozen hebben geen doornen en horen daarom eigenlijk thuis in de familie van de ranonkels of de “Ranunculaceae”.

Oorsprong

De pioenroos of de “Paeonia lactiflora” is ingevoerd in Europa sinds 1784. Daarvoor werd de bloem wel al in China geteeld. De bloem werd daar niet alleen gehouden voor haar bloemen, maar vooral voor haar wortels. Die hadden voor de inwoners destijds een koortsverlagende, bloedstelpende werking. Maar dat is wetenschappelijk nooit bewezen, dus de medische werking uittesten raden we je zeker niet aan.

Bloeitijd

Pioenrozen zijn echte seizoensbloemen en bloeien ongeveer 2 maanden. Gemiddeld van eind april tot midden juni. De meesten bloeien op hun best tegen eind mei. Hoe lang ze bloeien is heel erg weersafhankelijk, maar ook van het aantal bloemstelen, het aantal knoppen aan de zijkant van de steel… Gemiddeld bloeien ze een tweetal weken.

Pioenroos: verzorging

Verzorging van de pioenroos

De pinksterroos gaat je nog lang plezier bezorgen met een goede verzorging. Het juiste moment om deze prachtige bloem aan te snijden is heel belangrijk voor hoe lang je pioenroos bloeit als snijbloem. Snijd je de pioenroos aan als de bloem nog niet voldoende ontwikkeld is, dan opent de bloem niet goed. Een belangrijke manier om de kwaliteit te controleren is kijken of de bloem al ietsje geopend is en of je de kleur al een beetje ziet.

Bij Crea-fleur worden de bladeren van de steel zorgvuldig verwijderd. Op die manier komen de bladeren van de pioenroos niet in het water terecht. Van zodra de bladeren in het water blijven hangen, vormen er zich algen in het water. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het water en dus ook de levensduur van de bloem.

De pioenrozen worden in de bloemenwinkel nog een paar centimeter ingekort. Het is aan te raden om de levensduur van een pinksterroos te verlengen door ze schuin aan te snijden van zodra je ze mee naar huis neemt. Op die manier vergroot je het drinkoppervlak van de bloem aan de steel. Zorg zeker voor een schone vaas met vers water. En vermijd fruit, tocht en direct zonlicht.