fbpx

De Bupleurum

De bupleurum

De Bupleurum of het Goudscherm wordt niet alleen in de keuken bij herboristen gebruikt, maar ook als prachtige snijbloem in een boeket. Het scherm lijkt bij het uiteinde uit elkaar te spatten, wat een leuke dynamiek aan je boeket geeft.

Ontdek alles over de Bupleurum

De Bupleurum

De Bupleurum zijn groen-gele bloemschermen. Per blad deelt de stengel zich op in 4 tot 10 verschillende vertakkingen. Bij veel soorten is het vooral de krans van de bladeren die kleur geeft. De Bupleurum kent een kleine tweehonderd soorten. 

Oorsprong

De Bupleurum behoort tot de familie van de Schermbloemigen. Sikkelgoudscherm komt van nature voor in Midden- en Oost-Europa met een voorkeur voor iets warmere streken. De botanische naam Bupleurum is afkomstig van het Oudgriekse woorden ‘bous’ en ‘pleuron’. Bous betekent ‘os’ en pleuron betekent ‘zijkant’ of ‘rib’. De woorden hebben te maken met de zijkant van een oranje os. Waarom het deze naam ooit gekregen heeft, is nooit helemaal duidelijk geworden. 

Bloeitijd

De Bupleurum bloeit van juni tot augustus.

Verzorging

Snijd de bloem steeds schijn af. Zo zorg je voor een zo groot mogelijk drinkoppervlak aan het einde van de stengel. Plaats de bloemen meteen daarna in een schone vaas met kraantjeswater op kamertemperatuur. Zet de bloem vooral niet in de zon, niet bij de verwarming en zorg dat er geen blad achterblijft in het water van de vaas. 

Meer info over hoe je de snijbloem het best verzorgt vind je hier terug.