fbpx

De Chlorophytum

De Chlorophytum

De Chlorophytum is de perfecte plant om de lucht binnenshuis te zuiveren. Volgens onderzoek van NASA zuivert de Chlorophytum tot wel 90% van de giftige, chemische stoffen zoals benzeen, formaldehyde en koolmonoxide. Een must-have plant voor gezonde, frisse lucht in je woning! 

De Chlorophytum: lees er alles over

De Chlorophytum

De Chlorophytum is een bijzonder sterke kamerplant met smalle, gebogen bladeren. Je herkent de Chlorophytum aan zijn hangende stengels en lange, tweekleurige bladeren. Aan het uiteinde van de lange stengels verschijnen kleine, witte bloemen in de lente en de zomer. Daarin ontwikkelen zich de jonge plantjes. De Chlorophytum is een heel veelzijdige plant en past zowel in een vaste bloempot als in een hangpot.

Oorsprong

De Chlorophytum is een grondbedekker die oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuid-Afrika komt. Daar vind je tot wel 65 verschillende soorten terug. Sinds de 19de eeuw heeft de Chlorophytum zijn weg gevonden als kamerplant in onze woonkamers. De Latijnse naam die aan de Chlorophytum gegeven is, betekent niet meer dan “geelgroene plant”. De Nederlandse naam die aan de Chlorophytum is gegeven, is “graslelie”.

Verzorging

Water geven

De graslelie houdt ervan om regelmatig water een beetje water te krijgen. Geef de plant ongeveer twee keer per week kleine beetjes water. De plant is gewend van in een vochtige omgeving te staan, dus de bladeren besproeien vindt hij ook heerlijk. Laat de potgrond lichtjes opdrogen tussen twee gietbeurten door, maar zorg ervoor dat de wortelkluit nooit helemaal uitgedroogd is. Let er wel op dat er geen water onderin de pot blijft staan. Dat kan wortelrot veroorzaken. 

Geef je te vaak water, dan bevorder je de groei zo sterk dat de plant uit de pot lijkt te willen kruipen. De plant tijdelijk verpotten is dus zeker aangeraden. In het najaar mag de plant ietsje droger staan omwille van de lagere temperaturen. 

Een plekje kiezen

De graslelie is niet zo veeleisend als het op zijn plekje aankomt. Hij verkiest om in de schaduw te staan, maar ook een plaatsje met veel licht gaat hem goed af. Zorg er wel voor dat je de plant niet in directe zon zet. Qua warmte is kamertemperatuur voldoende. De Chlorophytum verdraagt ook een lagere temperatuur, maar lager dan 10° C houdt de groei van de plant wel tegen. Wil je de plant wat extra laten groeien? Zet hem tijdens de zomer dan buiten in een schaduwplekje. Krijgt de plant droge, bruine uiteinden aan de bladeren? Dan betekent dat dat de lucht te droog is in de ruimte waar hij staat. Besproei de bladeren dan wat vaker.

Maar kom je bruine plekken tegen aan het hart van de plant? Dan is dat een teken dat de graslelie te veel water krijgt. Verliezen de bladeren hun glans? Dan is dat meestal te wijten aan te weinig licht of meststof. De Chlorophytum is niet gemakkelijk vatbaar om schade op te lopen door ongedierte.