fbpx

De Helianthus

De Helianthus

De Zonnebloem richt het hart van de bloem precies naar waar de zon staat. Bij felle zon kijken de meeste zonnebloemen dezelfde kant op!

Ontdek alles over de Helianthus

De Helianthus 

De Helianthus of simpelweg “de zonnebloem” is voor veel mensen het symbool van de zomer. Niets is dan ook zo fijn als een mooie vaas met lange stelen zonnebloemen op de tafel. Je zonnebloemen zorgen meteen voor het zonnetje in huis! Daarnaast zie je de zonnebloemen ook vaak terugkomen in zomerboeketten. Een heel veelzijdige bloem dus!

Oorsprong

De helianthus is een botanische naam van een geslacht in de composietenfamilie, de Compositae of Asteraceae. De naam is afkomstig van het Griekse ‘helios’ zon en ‘anthos’ bloem. Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika en vonden meer dan 3000 jaar geleden hun weg naar de bewoners van die gebieden. Indianen aten de pitjes van deze bloem (die nog steeds erg populair zijn als tussendoortje), samen met bonen, mais en pompoenen. Pas toen de Middeleeuwen op hun eind liepen werden zonnebloempitten Spaanse veroveraars naar Europa gebracht.

Bloeitijd

De Zonnebloem bloeit van juli tot en met september.

Verzorging

Het is heel belangrijk dat je de stelen schuin afsnijdt. Zo vergroot je de oppervlakte die de zonnebloem kan gebruiken om water te drinken en nemen de vaten van de zonnebloem het water gemakkelijker op. Geef de zonnebloem de eerste keer ook meteen warm water, in plaats van koud. Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komt. Als er bladeren in het water komen, zorgen bacteriën ervoor dat de zonnebloemen minder lang mooi blijven. Verschoon het water ook regelmatig. Gaan je zonnebloemen hangen? Giet dan weer wat warm water in de vaas en je zonnebloemen fleuren meteen weer op!