fbpx

De Gerbera

Gerbera

Het kleurenpalet waarin gerbera’s verkrijgbaar zijn is oneindig. In harmonieuze pastelkleuren, maar ook eerder in felle tinten. Grote gerbera’s, kleine gerbera’s, in alle vormen en maten vind je ze.

Ontdek alles over de gerbera

De Gerbera

Een Gerbera bestaat uit veel kleine bloemetjes. De buitenste bloemetjes bepalen de vorm van de bloem en zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. En zelfs het hart van deze bloem is kleurrijk. Het hart van de Gerbera bestaat ook uit kleine bloemetjes, maar deze zijn kokervormig.

Oorsprong

De herkomst van de Gerbera vind je terug in Zuid-Afrika, Azië en Tasmanië. In 1737 ontdekte de botanicus Gronovius een gerberaplant. Hij werkte samen met de Duitse arts Traugott Gerber. En het was zijn familienaam waaruit de officiële naam ‘gerbera’ is afgeleid. In 1878 werd de Gerbera voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Deze bloemsoort is door de jaren heen steeds sterker geworden en in veel meer soorten, maten en kleuren beschikbaar.

Bloeitijd

De bloemen van een Gerbera zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Verzorging

In veel boeketten zijn gerbera’s verwerkt. Net als bij andere bloemen waaronder de roos en zonnebloem geldt ook voor de gerbera dat het belangrijk is om de steel schuin af te snijden. Doe dat wel met een schoon, scherp mes en niet met een snoeischaar. Met een snoeischaar knijp je de sapstroom van de bloem samen, waardoor het minder goed kan drinken van het water waarin de bloem staat.

Bij het schikken van het boeket in de vaas is het goed om rekening te houden met de groei van de gerbera. Een boeket met gerbera’s heeft een klein laagje water nodig. Bij te veel water kan de steel gaan rotten.

Begint de gerbera slap te hangen? Snijd de steel dan opnieuw schuin aan en zet de bloem in proper water. De bloem kan nu opnieuw water opnemen, waardoor deze weer mooi rechtop komt te staan.