fbpx

De Allium

Allium, of beter bekend als de sierui, is een spectaculaire bloeiende bol van kleine bloemetjes. Wie had verwacht dat door een lid van de uienfamilie zo’n prachtige creatie ontstaat? 

Ontdek alles over de allium

De allium

De Allium bloeit met vele, kleine bloempjes die op lange, sterke stelen een mooie bol vormen. De bloemen variëren van wit, lila, paars, blauw, geel, violet of roze. Sommige soorten worden wel tot 1,5 meter hoog. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten en ze bloeien bijna allemaal in de zomer. De paarse bol heeft soms een doorsnede van maar liefst 15 cm.

Oorsprong

Samen met bieslook, de ui, de sjalot en de prei is de Allium lid van de familie Alliaceae, oftewel de “uienfamilie” of lookgewassen. Alliums komen oorspronkelijk uit streken rond het noordelijk halfrond, maar hebben ook roots in Chili, Brazilië en tropisch Afrika.

Bloeitijd

De bloeitijd van de Allium varieert van april tot juli. 

Verzorging

Met een Allium in je boeket maak je een echt statement. Het is een echte eyecatcher tussen alle andere bloemen omdat hij zo fier rechtop staat met zijn sterke stengel. Hoe verzorg je de Allium het best? Vergroot het drinkoppervlak van de Allium door de bloem aan de steel schuin aan te snijden. En meteen vers drinkwater geven daarna is enorm belangrijk. Elke seconde dat je wacht sluit de Allium zijn drinkvaatjes meer ter bescherming van de bacteriën. Denk ook aan een vaas die je pas hebt afgewassen om ook zo alle bacteriën te elimineren.